Inhoud nieuwste nummer februari 2025

Praktijkraadsel: gemierte

tekst Erwin Al en Ido Borkent

Op het moment dat deze foto gemaakt werd om voor u een eenvoudig doch uitpluiswaardig praktijkraadsel te ontwerpen, leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Toen de donkere winterdagen invielen is dat echter drastisch veranderd, waarmee ook het niveau van dit raadsel enkele treden is gestegen op de ladder van wanhoop. We hadden ons het volgende scenario voorgesteld:

Stel, u denkt alle werkzaamheden voor het komende jaar netjes in de steigers te hebben staan. Opstand schreeuwt om licht en lucht, het dunningspad is bij de vorige ronde goed aangelegd, dus onze werktuigen kunnen hun bijdrage aan het bosecosysteem weer naar behoren vervullen zonder buitenwettelijke schade of verstoring te veroorzaken. U maakt ter afsluiting van het bleswerk nog een laatste ronde en naderend vanuit de aangrenzende recent na bosbrand ontstane heidevlakte ziet u met genoegen de middagzon het aanzicht van het bos verlichten. Onder vrijstaande bomen op de heide en langs de bosrand ziet u verschillende mierenbulten van formaat, veel meer dan u zich van vorige bezoeken herinnert. Een goed teken, totdat … u het dunningspad wilt betreden. De kale, dan wel de behaarde, dan wel de zwartrugbosmier (Formica s.s., subgenus Formica) heeft een vruchtbaar en productief jaar achter de rug! Voor de kerst was dit een taai gevalletje Gedragscode Soortenbescherming Bosbeheer geweest. Die optie is, zoals u wellicht al hebt vernomen, nu echter niet meer in beeld. Hoe kunt u nu de broodnodige eerste dunning alsnog inzetten?

a. Dit is een groot probleem, het werk kan niet worden uitgevoerd zo lang deze mierenhoop bewoond is, ook de mierenpaadjes (ook wel ‘snelwegen’) die de kolonie verbinden met de voedselbomen mogen niet doorsneden worden door machines. Het bos zal voor onbepaalde tijd niet langs dit dunningspad betreden kunnen worden.

b. Dit is een probleem, maar er is uit te komen als het bevoegd gezag een vergunning/ontheffing Omgevingswet wil verlenen voor de uitvoering. Er kunnen dan aanvullende maatregelen bepaald worden ter bescherming van de kolonie. 

c. Eigenlijk is dit geen echt probleem, er zijn meerdere kolonies vlakbij en als dit nest in het voorjaar met een shovel rustig wordt opgetild en vijftig meter verder in de bosrand wordt teruggelegd, herstellen de mieren de schade in no time en kraait hier verder geen haan naar.

d. Eigenlijk is dit geen probleem, als de processor en forwarder maar minstens 2 meter afstand houdt van dit nest en tijdens de werkzaamheden alleen aan één zijde het nest passeert.

e. Dit is helemaal geen probleem: bosmieren zijn geen bedreigde, beschermde diersoort volgens de Omgevingswet. Zo lang het nest niet wordt kapotgereden kan gewoon gewerkt worden.

Oplossing weten? Bestel hier het nieuwste nummer.